Freya Pardoel

Ik ben Freya Pardoel. Ik ben als middelste meisje tussen twee broers opgegroeid, in een middenstandsgezin in 's Hertogenbosch. Op mijn 18e verhuisde ik vol ontdekkingsdrang naar Utrecht, waar ik twee jaar pedagogiek studeerde en vervolgens koos voor de praktischere opleiding HBO- verpleegkunde.

Mijn eerste verpleegervaringen deed ik op in een verpleeghuis. Met mijn sensitieve aard ik wilde ik toen al naast de patiënten staan en in alle rust en aandacht zorg verlenen. Na een jaar was de basisverpleging goed verankerd en vertrok ik naar Noorwegen. Daar heb ik een half jaar in een verpleeghuis en een half jaar als wijkverpleegkundige gewerkt. Een jaar met heimwee, nieuwe vriendschappen en fantastische natuurbelevingen.

Weer terug in Nederland streek ik met mijn toenmalige partner neer op de Veluwe, waar ook natuur en rust te vinden was. Ik kreeg een aanstelling bij de kruisvereniging in Barneveld. Dat was nog eens verplegen van de wieg tot het graf. Ik deed de verpleegkundige zorg bij oma, maar ontmoette ook dochter en kleinkind op het consultatieburo. In die periode werd ik zelf moeder. Vier fantastische dochters kwamen in mijn leven, waarvan er drie inmiddels uitgevlogen zijn.

Rond mijn veertigste levensjaar stond ik op een kruispunt in mijn leven. Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en begon onder ogen te zien dat ik mijn hooggevoelige constitutie daar een belangrijke rol in speelde. Via de school van de kinderen, de Vrije School in Apeldoorn, kwam ik in aanraking met het antroposofisch gedachtegoed. Het voelde direct als thuiskomen. Een benadering waarbij de materiële werkelijkheid en spirituele dimensie een plek krijgen. Die visie wilde ik ook in mijn werk uitdragen en na het volgen van de voortgezette opleiding kon ik in 2008 aan de slag als antroposofisch verpleegkundige.

Mijn verpleegkundige werkzaamheden verricht ik bij Urtica de Vijfsprong en sinds september 2013 ook in mijn eigen verpleegkundige praktijk. Ik probeer als mede-mens naast de patiënt te staan.


Freya Pardoel - Praktijk voor Antroposofische zorg
Paulus Potterstraat 12-C, 7204 CV Zutphen
06 26964890