Freya Pardoel

Ik ben Freya Pardoel. Ik ben als middelste meisje tussen twee broers opgegroeid, in een middenstandsgezin in 's Hertogenbosch. Op mijn 18e verhuisde ik vol ontdekkingsdrang naar Utrecht, waar ik twee jaar pedagogiek studeerde en vervolgens koos voor de praktischere opleiding HBO- verpleegkunde.

Mijn eerste verpleegervaringen deed ik op in een verpleeghuis. Met mijn sensitieve aard wilde ik toen al naast de patiënten staan en in alle rust en aandacht zorg verlenen. Na een jaar was de basisverpleging goed verankerd en vertrok ik naar Noorwegen. Daar heb ik een half jaar in een verpleeghuis en een half jaar als wijkverpleegkundige gewerkt. Een jaar met heimwee, nieuwe vriendschappen en fantastische natuurbelevingen.

Weer terug in Nederland streek ik met mijn toenmalige partner neer op de Veluwe: heerlijk veel natuur en rust in de leefomgeving. Ik kreeg een aanstelling bij de kruisvereniging in Barneveld. Dat was nog eens verplegen van de wieg tot het graf. Ik deed de verpleegkundige zorg bij oma, maar ontmoette ook dochter en kleinkind op het consultatiebureau. In die periode werd ik zelf moeder. Vier fantastische dochters kwamen in mijn leven, die inmiddels uitgevlogen zijn en op zichzelf staan.

Rond mijn veertigste levensjaar stond ik op een kruispunt in mijn leven. Ik was mijn innerlijk vuurtje een beetje kwijtgeraakt en begon onder ogen te zien dat mijn hooggevoelige constitutie daar een belangrijke rol in speelde. Via de school van de kinderen, de Vrije School in Apeldoorn, kwam ik in aanraking met het antroposofisch gedachtegoed. Het voelde direct als thuiskomen. Een benadering waarbij de materiële werkelijkheid en spirituele dimensie een plek krijgen. Die visie wilde ik ook in mijn werk uitdragen en na het volgen van de voortgezette opleiding Antroposofische Verpleegkunde kon ik in 2008 aan de slag in het multidisciplinair antroposofisch team bij een grote thuiszorgorganiastie en verbond ik me aan Urtica de Vijfsprong,  een therapeutische leef-werkgemeenschap in Vorden.

Maar steeds sterker werd de drang om op mij eigen wijze vorm te geven aan mijn werk en leven en groeide ik toe naar het ondernemerschap.

In 2011 nam ik met mijn partner Ruud Postma het internetbedrijf Antiquariaat Mooi Exemplaar over. We verkopen daar tweedehands boeken en organiseren jaarlijks een grote boekenbeurs in de fraaie theaterzaal De Buitensociëteit. Inmiddels heet ons bedrijf Boek & Wikkel.

In 2013 opende ik mijn eigen verpleegkundige praktijk, van waaruit ik patiënten ontvang in mijn behandelruimte, bij de patiënt thuis of op lokatie (hospice, buurtzorghuis, zorginstelling). Ook het antroposofisch consultatiebureau voor 0-4 jarigen behoorde van 2014 tot 2021 tot mijn werkzaamheden.

Vanaf 2017 maak ik deel uit van het therapeutenteam van Gezondheidscentrum de Rozenhof. Vanuit een gezamelijke visie bieden we complementaire zorg, in nauwe samenwerking met een drietal huisartsen. Erg inspirerend en leerzaam.

In het voorjaar van 2018 kwam - tijdens een verpleegkundige congres over "slapen" in het Goetheanum / Dornach -  de Bentinck massagetherapie onder mijn aandacht. Ik werd getroffen door de directheid en het ordenend karakter van deze therapie. Inmiddels ben ik geschoold in deze therapievorm, die ik een beetje beschouw als de mannelijke variant van de ritmische inwrijving. 


Maar een mens raakt niet snel uitgeleerd, ik tenminste niet. Zo kwam in 2020 de Meridiaan-Kleurentherapie op mijn pad. Ik had chronische knieklachten en liet me behandelen door een therapeut in Friesland, die tevens opleider is aan de Christel Heidemann Academie. De toepassing van gekleurde zijde op meridiaanpunten deden mijn klachten verdwijnen en verbeterden ook mijn slaap. Dat wilde ik mijn patiënten, met name die met chronische gezondheisklachten óók kunnen bieden. Ik heb in 2023 de de tweejarige Post-HBO opleiding afgerond en ben gefascineerd door de werkzaamheid van deze behandelvorm.

Tot slot vind ik het nog leuk om te vermelden dat ik vanaf januari 2019  eigenaresse ben van Wikkelfee, een webwinkel in wikkels - kompressen - massageolie - bijenwasprodukten - heelwol - kruiden - kruiken en alpaca wollen warmers. Educatie in de vorm van wikkelworkshops over de uitwendige mogelijkheden bij kinderkwaaltjes, in de oncologische zorg of palliatieve fase of eerste hulp bij ongelukken maakt deel uit van het Wikkelfee-concept. 

Kortom ik ben een enthousiaste en bezige bij, waar het de warmtezorg en lichaamsgerichte therapiën betreft. Ik probeer als mede-mens naast de patiënt en de klant te staan, vanuit mijn motto:
"Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar."

 

Freya Pardoel - Praktijk voor Antroposofische zorg
Paulus Potterstraat 12-C, 7204 CV Zutphen
06 26964890