Uitwendige therapie Zutphen

Uitwendige therapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij warmte, ritme en rust belangrijke elementen vormen. Deze verpleegkundige interventie is ontwikkeld door Ita Wegman, één van de eerste vrouwelijke Nederlandse artsen die met Rudolf Steiner samenwerkte. Op een aandachtige en ritmische manier wordt de huid aangeraakt met een natuurlijke substantie. Dat kan een etherische olie zijn, een kruidenaftreksel of metaalzalf (goud, koper, tin). Kruidige olie is te beschouwen als samengebalde zonnewarmte en heeft een verwarmend effect. En die warmte is zo belangrijk in de uitwendige therapie: waar het lekker warm is is het goed toeven. Als je het lekker warm hebt, kun je gemakkelijk bij en in jezelf "wonen".

Substanties

De substanties waar ik mee werk hebben een eigen geneeskrachtige kwaliteit. Zo werkt de kamilleplant ontkrampend, vanwege haar relatie met het element lucht. De arnicaplant heeft een sterke relatie met het aarde element, waardoor deze plant een aardende werking heeft. Koper geleidt de warmte, waardoor een kouwelijk gebied beter doorwarmd kan raken. Rozenolie geeft een gevoel van welbehagen en geborgenheid. Zo zijn er verrassend veel heilzame kruiden ...

In mijn opleiding heb ik vele planten leren kennen door goed waar te nemen hoe ze er feitelijk uitzien, hoe ze groeien (in de tijd), wat hun relatie is tot de omgeving waar ze gedijen en ook wat de wezenlijke kwaliteit is. De huid, ons grootste en meest basale zintuig, neemt tastend die geneeskrachtige kwaliteit in zich op. Van binnenuit antwoordt het lichaam hierop met een genezende reactie.

 

Toepassingen

Er zijn verschillende manieren waarop een uitwendige therapie kan worden toegepast:

  • door een ritmische inwrijving, waarbij een etherische olie op een zachte en omhullende manier op het gehele lichaam wordt aangebracht.
  • door een wikkel/kompres met een kruidenextract of een lap met olie/zalf op een orgaan of lichaamsdeel (zie het filmpje hier onder)
  • via de bodyolie-broes. Deze speciale douchekop vermengt geneeskrachtige olie met water. Een alternatief voor badtherapie.

Voor meer instructiefilmpjes van uitwendige toepssingen zie: www.wikkelfee.nl

Aanraken

Er hebben in de afgelopen jaren vele onderzoeken plaatsgevonden naar het effect van aanraking op zuigelingen, kinderen, volwassenen en ouderen.De uitslagen zijn veelzeggend. Een pasgeboren kind dat niet wordt aangeraakt gedijdt niet. Wij kunnen niet zonder aanraking.

Stress wekt in ons het hormoon adrenaline op. Hiervan worden we onrustig of agressief. Aanraking daarentegen wekt het hormoon oxytocine op wat ons een gevoel van ontspanning en omhulling geeft. Met uitwendige therapie wordt het lichaam aangeraakt en ingepakt.

Deze video geeft een indruk van de ritmische inwrijving, waarbij op een ritmische en omhullende manier wordt aangeraakt.

 

Behandeling

Een behandelreeks bestaat meestal uit 8 á 12 therapie-momenten. Bij voorkeur op vaste dagen en tijden. Door deze ritmische benadering wordt ons zelfherstellend vermogen gewekt en aangespoord.

De behandeling gebeurt in stilte. Een wezenlijk onderdeel van de behandeling is de narust in een warmtepakking (flanel laken, dekbed, kruik).


 

Freya Pardoel - Praktijk voor Antroposofische zorg
Paulus Potterstraat 12-C, 7204 CV Zutphen
06 26964890